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8/29/2012

The gene that could end hunger in the world


A team of British and French scientists have identified the "gene of nutrition", which transfers nutrients from plants to seeds.

The finding, published in the journal Current Biology, could help increase global food production.

The gene is called Meg1 and regulates the proper amount of nutrients that must flow from the parent plant to the seed corn.

Unlike most genes which are expressed both in the maternal and paternal chromosomes, this is only expressed in the former.

This rare type of uniparental expression, called imprinting, is not unique to the plant, as it also occurs in some human genes that regulate placental development in order to control the supply of nutrients during fetal growth.

The results of the study will explore ways to control this gene and the mechanism governing its expression in order to increase seed size and productivity of major agricultural species.

One of the study's authors, Jose Gutierrez Marcos, University of Warwick, explained that the study "provides the scientific community with the skills to manipulate this gene by conventional plant breeding practices or other methods to improve seminal characteristics as amount of biomass produced. "

Knowledge about the development of the seed corn and other cereals, such as rice and wheat, is vital as the global population depends on these basic foods for survival.

"To meet the demand generated by the growing world population in the coming years, scientists and geneticists must work together to protect and improve agricultural production."

Un equipo de científicos británicos y franceses ha identificado el «gen de la nutrición», encargado de transferir nutrientes de las plantas a las semillas. 

El hallazgo, publicado en la revista Current Biology, podría ayudar a aumentar la producción mundial de alimentos. 

El gen se denomina Meg1 y regula la cantidad adecuada de nutrientes que debe fluir desde la progenitora de la planta del maíz hacia las semillas. 

A diferencia de la mayoría de los genes, que se expresan tanto en los cromosomas maternos como paternos, este solo se expresa en los primeros. 

Este tipo poco común de expresión uniparental, denominado impronta, no es exclusivo de los vegetales, ya que también se produce en algunos genes humanos que regulan el desarrollo placentario con el fin de controlar el aporte de nutrientes durante el crecimiento del feto. 

Los resultados del estudio permitirán estudiar la forma de controlar este gen y el mecanismo que rige su expresión con vistas a aumentar el tamaño de las semillas y la productividad de las principales especies agrícolas.  

Uno de los autores del estudio, José Gutiérrez Marcos, de la Universidad de Warwick, ha explicado que el estudio "otorga a la comunidad científica los conocimientos necesarios para manipular este gen mediante prácticas fitogenéticas convencionales o mediante otros métodos destinados a mejorar rasgos seminales como la cantidad de biomasa producida". 

El conocimiento sobre el desarrollo de las semillas de maíz y de otros cereales, como por ejemplo el arroz y el trigo, es vital pues la población global depende de estos alimentos básicos para su subsistencia. 

"Para suplir la demanda que generará la creciente población mundial durante los próximos años, científicos y genetistas deberán colaborar para proteger y mejorar la producción agrícola".

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